arama

Akdeniz Foku

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen (No Ratings Yet)

Dünyada sadece Akdeniz sahilleri ve Batı Afrika’nın tek bir sahilinde yaşam alanı oluşturan Akdeniz fokları, fokgiller familyasının bir üyesidir. Boyu 2 metre ile 3 metre arasında değişiklik gösteren Akdeniz foklarının kiloları ise 200 kilogram ile 300 kilogram arasında değişmektedir. Erkek ve dişileri renklerine göre ayırt edilebilen bu fokların cinsiyete göre belirgin bir kilo ve boy farkı bulunmamaktadır. Genellikle dişilere göre daha koyu bir tona sahip olan erkekler karın bölgelerinde dikkat çekici bir beyaz lekeye sahiptir.

Akdeniz Foku Popülasyonu

Akdeniz fokları yeryüzünde sadece Akdeniz sahillerinde bir yaşam alanına sahiptir. Batı Afrika’da bulunan tek bir sahil dışında başka bir yerde yaşam alanı oluşturmayan bu canlılar 20. Yüzyılın başlarına kadar Akdeniz sahilleriyle birlikte Portekiz ve Senegal’e ulaşan geniş bir yaşam alanına sahiptiler. Zaman içinde insanlar tarafından gerçekleştirilen yanlış avlanma ve yaşam alanlarını kaybetmelerinin sonucunda dünya üzerindeki nüfusları da bir hayli azalmıştır. Şu anda bilinen kaynaklara göre dünya üzerindeki sayıları 400 civarındadır.

Akdeniz Foku’nun Türkiye’deki Popülasyonu

Türkiye’nin neredeyse her denizinde yaşam alanı bulunan Akdeniz fokları yoğun olarak; Gelibolu Yarımadası, Foça, Datça, Alanya, Marmara ve Mola adasında yaşamlarını sürdürürler. Karadeniz Bölgesi’nde ise Samsun ve Bartın Boğazı arasında rastlanan bu fokların Türkiye’de yaklaşık 100 tane olduğu bilinmektedir.

Akdeniz Foku’nun Üreme Şekli

Sayılarının azalmasının önemli bir nedeni olarak Akdeniz fokları çok az ve nadir olarak ürerler. Üreme dönemlerini mağarada geçiren bu fokların rahat bir üreme dönemi geçirebilmesi için ülkemizde, bulundukları mağaralara giriş izni verilmemektedir. Çiftleşme döneminde dişi foklar, erkek fokların olduğu yere giderler ve çiftleşme gerçekleştikten sonra da yuvalarına geri dönerler. Akdeniz foklarında çiftleşmenin gerçekleşebilmesi için gerekli olgunluk yaşı 4-5 yaş arasındadır. Dişi fokların hamilelik dönemleri 10 ile 11 ay gibi bir sürece denk gelir. Oldukça az yavrulamalarıyla birlikte, her sene ya da iki senede bir olacak şekilde yavrularlar.

Akdeniz Foku’nın Yaşam Tarzı

Genellikle insanlardan uzak ve gürültünün az olduğu yerlerde yaşamayı tercih eden Akdeniz fokları yapılaşmanın az olduğu yerleri tercih ederler. Kayalık alanlar, mağara ve kovuklar onlar için mükemmel bir yaşam alanıdır. Ürkek ve çekingen bir yapıya sahip oldukları için diğer memeli hayvanlar kadar sosyal değillerdir. Çoğunlukla sürü halinde değil tek olarak yaşamayı severler. Sürü halinde olduklarına çok nadir rastlanır.

Akdeniz Foku’nun Beslenme Alışkanlığı

Aç kaldıkları dönemlerde yaşadıkları kayalık ve mağaralardan çıkarak kumsallara ve nehir ağızlarına gelen Akdeniz fokları etobur canlılardır. Su altına dalarak yakaladıkları balıklar, ahtapotlar ve ıstakozlar besin kaynaklarının çoğunluğunu oluşturur. Yakaladıkları avlarını öldürmek ve parçalamak için başlarını hızlıca sağa ve sola doğru sallarlar. Avını bitirene kadar da bu hareketi tekrarlamaya devam ederler.