arama

Dingo (Avustralya Yaban Köpeği)

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen (No Ratings Yet)

Avustralya’ya özgü olan ve Asya’da da görülebilen Dingo (Canis Dingo) köpekgiller (Canidae) familyasının bir bireyidir. Etçil ve yaban bir tür olan canlılar, 1600’lü yılların ortalarında Avrupa’dan Avustralya kıtasına göç eden kişiler tarafından keşfedilmiştir. Dingo’ların Avustralya için özelliği, kıtada yaşayan tek etçil yabani hayvan olmasıdır. Bölgede yaşayan memeli hayvanların yüzde 90’ını keseliler grubunda yer alan hayvanlardan oluşturmaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Yaban köpeğinin tüyleri kum rengi ya da açık sarı tonlarındadır. Nadirde olsa siyah ve kahverengi tüylü Dingo’ya da rastlamak mümkündür. Vücut yapısı olarak Alman kurdunu andıran yırtıcılar, söz konusu topraklara İ.Ö. 1500’lü yıllardan Yeni Gine’den gelen ve ticaretle uğraşan kişilerce getirilmiştir.

Dingo’nun Avusturalyalılarla İlişkisi

İlk dönemlerde, tarımla uğraşan Avustralyalıların kangurularla olan mücadelesine yardımcı olan Dingolar, hayvancılığın gelişmesinin ardından evcil hayvanlara verdiği zarar nedeniyle, önlem alınması gereken hayvanlar listesine adını yazdırmıştır. Çiftçileri tarlalarına yanaştırmayan kangurulara karşı bir silah olarak kullanılan memeliler, ilerleyen yıllarda bu alışkanlığını çiftlik hayvanlarına zarar vererek sürdürmüştür. Hayvancılıkla uğraşan Avustralyalılar, çok sayıda sığır ve küçükbaşın telef olması nedeniyle, Dingoları baş düşmanı ilan etmiş ve yabani köpeklere karşı savaş başlatmışlardır. Söz konusu çekişme yüzünden sayıları git gide azalan Dingolar, günümüz dünyasında kıtanın uzak köşelerine kaçmışlardır. Yabani köpeklere şu ana kadar, Avustralya’nın güneyine düşen Tasmanya Adası’nda hiç rastlanmamıştır.

Yaşam Tarzı

Yırtıcı memeliler genellikle yalnız yaşamayı tercih etmektedir. Buna rağmen, ihtiyaç halinde kısa sürede toplanarak küçük gruplar oluşturmayı da başarmaktadır. Tek başınayken, kendi türüyle ya da grup üyeleriyle iletişim kurmak adına, evcil köpekler gibi taşlara ve ağaç gövdelerine idrarlarıyla iz bırakırlar. Dingolar, avlanması güç olan hayvanları alt edebilmek ve başka canlılar tarafından saldırıya uğrayan grup üyesini korumak adına hızlı şekilde toplanabilen köpek türleri arasındadır.

Üreme Şekli

Dingolar için ideal çiftleşme mevsimi, ilkbaharın ilk günlerinden yaz mevsiminin sonlarına kadardır. Gebelik süreleri yaklaşık 2 ay sürmektedir. Bu dönemin sonunda dişi dünyaya 5 adet yavru getirmektedir. Yavrunun bakımını dişi ve erkek ortaklaşa üstlenmiştir. Dişiler hamilelik dönemini, kaya çıkıntısı ya da benzeri korunaklı alanlarda geçirmektedir. Yırtıcılar kendi türleriyle olduğu gibi, başka türlerle ve evcil köpeklerle de çiftleşmektedir. Kıtada, dingolar ve farklı türlerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan çok sayıda melez bulunmaktadır. Doğal yaşantısında avlamaktan çok, kurt gibi uluyan dingolar, 3 ayını doldurmadan sahiplenip evcilleştirildiğinde havlamayı öğrenebilir.

Dingolar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Dingolar yaşam alanı olarak seyrek ağaçlı ormanları ve ovaları tercih etmektedir.
  • Gün besin ihtiyacını, kanguru, sığır ve küçük hayvanları tüketerek karşılamaktadır.
  • Yırtıcı oldukları için insanlara karşı bir tehdit unsurudur.
  • Evcil türlerine göre, daha hızlı, çevik ve dayanıklıdır.
  • Kafa yapısı, vücuduna oranla daha büyüktür.