arama

Grevy zebrası

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen (No Ratings Yet)

Grevy zebrası (Equus grevyi), zebra türünün en irisi olup Etiyopya ve Kenya’da yaşam mücadelesi vermektedir. Derilerinden yapılan kürkler çok popüler olduğu için, kaçak avcılar tarafından çok sık avlanılmaktadır. Bu durumda, canlı türünün tükenme riski yaşamasına yol açmıştır.  Ana vatanlarındaki toplam sayılarının 2 binden az olduğu öngörülmektedir. Büyük memelilerin ortalama uzunluğu 1,55 cm, ortalama ağırlığı ise 430 kd’dir. Zebraların kimliğini yansıtan çizgiler, bu türde daha dar ve birbirine olan mesafesi daha azdır.

Diğer zebra türlerinde görülse de Grevy zebrasının kuyruğunun çevresinde ve karnında çizgi bulunmamaktadır. Bu farklılığı, canlıların daha kolay kamufle olmasına yardımcı olmaktadır.  Memelileri, diğer türlerinden ayıran bir başka fark ise kulaklarının daha iri ve yuvarlak olmasıdır. Bu görüntüsüyle katırı anımsatmaktadır.

Yaşam Tarzı

Grevy zebrası atgiller familyasında bulunan diğer canlılara göre, daha sosyaldir. Bulundukları ortam koşullarına göre ya büyük sürüler ya da küçük haremler halinde hayatlarını sürdürmektedir. Aynı soydan gelen at ve eşeğe kıyasla daha vahşi olan memeliler, insanoğlu ile arasına mesafe koymayı başarmıştır. Bu nedenle de evcilleştirileme denemeleri, başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Eşkin, dörtnal, tırıs ve adeta olmak üzere dört farklı yürüyüş biçimi olan otoburlar, binek hayvanı olarak kullanılan atlara oranla daha yavaş olsa da oldukça dayanıklıdır.

Bu özelliği sayesinde, yırtıcı hayvanlar ve kaçak avcılar tarafından kolay avlanamamaktadır. En büyük düşmanı aslanladır. Grevy zebrası, aslandan kurtulmak için sağa sola zig zag çizerek koşmaktadır. Bu kaçış taktiği, uzun soluklu koşamayan aslanları yormaktadır. Memeliler, saldırganlığıyla da bilinir. Zor durumda kaldıklarında arka ayaklarını ve dişlerini birer silah olarak kullanabilir.

Beslenme Alışkanlığı

Vahşi doğanın renkli canlılarını, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu besinleri otlardan karşılamaktadır. Bölgesinde tüketebileceği otlaklar azaldığında, besin ihtiyacını karşılayabilmek için günde 50 km yol kat edebilmektedir. Buldukları besinle karınlarını doyurduktan sonra, gün sonunda mutlaka yaşam alanlarına geri dönerler. Memeliler, susuzluğa uzun süre dayanıklı değillerdir. Su içme kaynağında bulunan tehlike ise timsahlardır. Her yıl 50’den fazla Grevy zebrası, timsahlara av olmaktadır.

Popülasyonu

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, canlı türüne Kenya ve Etiyopya ev sahipliği yapmaktadır. Otoburlar yaşam alanları olarak otlakları, ormanları, dikenli çalılık alanları ve kıyılarda bulunan tepeleri tercih etmektedir.

Üreme Şekli

Grevy zebrasının ortalama ömrü 25 yıldır. Dişilerin gebelik süreleri 12 ay sürmektedir. Bu sürenin ardından dünya 1 adet yavru gelmektedir. Yavrunun bakımı tamamen anneye ait olsa da olası bir tehlike anında sürüde bulunan diğer hayvanlar, yavruyu koruma çemberine almaktadır. Nadirde olsa zebra ile atın çiftleştiği de görülmektedir. Bu durumda dünyaya gelen yavruya zebrat adı verilmiştir. Diğer zebra türleri ise şunlardır:

  • Bayağı zebra: Nesli tükenme tehlikesi altındadır ve alt türü olan quagga’nın nesli tükenmiştir.
  • Dağ zebrası
etiketlerETİKETLER