arama

Hint Fili

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen (No Ratings Yet)

Asya’da görülen 3 fil türünden biri olan Hint fili (Elephas maximus indicus), nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlılar arasındadır. 20. Yüzyılın sonlarına doğru Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yürütülen araştırma sonucunda sayılarının son 70 yılda yüzde 50 oranında azaldığı saptanan büyük memelilerin en büyük tehdidi insanlardır. Canlının yaşam alanını her geçen gün azaltan insanoğlu, bu nedenle Hint fili popülasyonun azalmasında etkin rol oynamaktadır.

Afrika’da yaşayan türlerine kıyasla, vücut yapısı daha küçük olan büyük memelilerin, belirgin özellikleri arasında su içmelerine yardımcı olan hortumlarının uç kısmında tek çıkıntı bulunmaktadır. Dişi ile erkekler arasında da vücut yapısı olarak farklılıklar mevcuttur. Erkek Hint fili daha iri olurken, dişiler daha küçüktür. Canlı türünün bazılarında kendilerine has olan dişler bulunmazken, bazılarında da çok küçük dişler çıkmaktadır. 3,5 metre yüksekliğe ulaşan canlıların ortalama ağırlığı 4 bin kg’dir. Bu ağırlığa ulaşabilen ender canlılardan biri olan Hint filinde 19 çift kaburga kemiği bulunmaktadır. Derileri Afrika’da yaşayan fillere oranla daha koyu renkli ve lekelidir.

Popülasyonu

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Asya’ya özgü bir canlı olan Hint filine, Hindistan, Nepal, Bangladeş, Bhutan, Myanmar, Tayland, Malakka Yarımadası, Laos, Çin, Kamboçya ve Vietnam ev sahipliği yapmaktadır. Canlılar yaşam alanı olarak, açık otlakları, kuru ve nemli bölgeleri, yeşil ya da kısmen yeşil ormanlık bölgeleri tercih etmektedir. 

Üreme Şekli

Polijinik olarak üreyen büyük memelilerin, çiftleşme dönemi yağmur mevsimine denk gelmektedir. 24 aya yakın süren gebeliğin ardından, dünyaya 80 cm büyüklükte ve 110 kg ağırlıkta bir adet yavru gelmektedir. Dişi filin bir kez daha doğum yapabilmesi için, önceki doğumunun üzerinden en az 5 yıl geçmesi gerekmektedir. Dünya koşullarına hazır halde doğan yavru, kısa sürede ayaklanarak süreyle birlikte hareket etmektedir.

Beslenme Alışkanlığı

Hint filinin günlük su ihtiyacı ortalama 40 litredir. Büyük cüsseli ve otobur canlılar oldukları için, günlük besin ihtiyacını ağaç dallarından, teze otlardan ve meyvelerden karşılamaktadır. 1 günde tükettiği besin yaklaşık 150 kg’dir. 24 saatin 4 saatini uyuyarak geçiren canlılar, ayrıca nadirde olsa sürgünleri tüketerek de besin ihtiyacını karşılamaktadır.

Hint Fili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Çok iyi yüzücülerdir.
  • Aile yapıları anaerkildir.
  • Empati yetenekleri çok gelişmiştir.
  • Ortalama yaşam süreleri 94 yıldır.
  • Öğrenme kabiliyeti yüksektir.
  • Yaklaşık 1 metre uzunluğundaki penisleri S şeklindir.
  • Son derece sosyallerdir.
  • Toplam diş sayıları 24’tür.
  • Yer kürede yaşayan hayvanlar arasında, kulağı en büyük canlılardır.
  • Ses çıkarma organı olan hortumlarını, sevgi gösterileri içinde kullanmaktadırlar.
  • Tek seferde 6 litre su depolayabildikleri hortumlarında, binden fazla kas bulunmaktadır.
  • Yetişkin bir Hint fili, hortumuyla hiç zorlanmadan yetişkin bir ağacı yerinden sökebilir.
  • Koku alma duyular çok gelişmiş canlılardır.
etiketlerETİKETLER