arama

PORSUK

Porsuk (Meles meles), sansargiller familyasından olan, öz güveni yüksek memeli bir hayvandır. Yetişkin bir porsuğun boyu 90 santimetreyi görürken, ağırlığı ise 20 kilograma kadar çıkmaktadır.
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen (No Ratings Yet)

Porsuk (Meles meles), sansargiller familyasından olan, öz güveni yüksek memeli bir hayvandır. Yetişkin bir porsuğun boyu 90 santimetreyi görürken, ağırlığı ise 20 kilograma kadar çıkmaktadır. Boyutlarından da anlaşılacağı üzere kısa olan porsuklar, bu boyutlardaki hayvanlara oranla oldukça kaslıdır. Toprağı kazma konusunda oldukça yetenekli olan porsukların sırtı açık renkli, karın bölgesi kestane, karnının alt ve ayakları siyahtır. Porsukların kılları bir dönem elbise ve resim fırçası yapımında kullanılmıştır.

Porsuk Popülasyonu

Kılları çok sert olduğu için çok nadir yara alan bu canlılara, Amerika, Avrupa ve Asya’nın belirli bölgeleri ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de ise Kütahya’ya bağlı Gediz ilçesi ve Pazarlar ilçesinde görülmüştür. Porsukları göç etmeyen hayvanlar listesine yazabiliriz.

Porsuklar Saldırgan mıdır?

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan doğanın eşsiz canlılarından porsuklar, kendisinden kat kat büyük, zehirli, yırtıcı hayvanlara kafa tutar ve kafa tuttuğu hayvanı yiyebilir, yiyeceğini ya da bölgesini elinden alabilir. Bu da porsukların ne kadar saldırgan olduğunun bir göstergesidir. Porsukların bir diğer özelliği de inatçı olmalarıdır.

Porsuklar Ne Yer ve Nerede Yaşar?

Bal yemeyi seven bu canlılar, arıların zehrine aldırış etmeden kovanı ele geçirerek en sevdiği yiyeceği yemesiyle de ünlüdür. Balın dışında et, bitki kökleri, mantarlar ve tahıllarla beslenir. Tahıllarla beslendiği için tarlalara zarar verdiği düşünülen porsuklar, aslında kemirgenleri de yediği için çiftçilerin bir nevi işini kolaylaştırır.  Ormanlık alanlar, tarım yapılan araziler, açık araziler ve kayalar porsuk için ideal yaşam alanlarıdır. Kazı konusunda çok iyi olduklarından yaşayacağı yeri seçtikten sonra oda ve çıkış sayısı fazla olan inler açarak hayatını bu inde geçirir. Yaşam alanını temiz tutan porsuklar, buna rağmen pis kokularıyla ün salmıştır. Aile bireylerine önem veren bu canlılar, yaşama veda edenlerini toprağa gömer. Oldukça sessiz ve yavaş ilerleyen porsuklar, genelde gece avlanır.

Porsuklar Kaç Yavru Doğurur?

Porsuklar çiftleşmek için havaların ısınmasını beklerler. İlkbahar ve yaz aylarında çiftleşen dişi porsuk genelde kış uykusuna hamile olarak yatmaktadır. Hamilelik dönemleri 5 ila 6 ay sürer. Özenle hazırlayıp yaz boyu temizlediği evinde en fazla 5 yavru dünyaya getirir. Annesiyle yer altında 2 belirli bir zaman geçiren yavrular, en erken 2 aylıkken gün yüzüyle tanışır.

Bunların dışında porsuklar hakkında bilmemiz gereken diğer özellikler:

  • Porsuklar karada olduğu gibi suda da oldukça becerikli olduklarını, çok iyi bir yüzücü olduğunu ispatlayarak göstermiştir
  • Göç etmeyen ve oldukça yavaş yürüyen bir hayvan olmasına rağmen bir günde minimum 50 kilometre yürür
  • Sürü halinde yaşamaya karşı olan bu hayvanlar, yalnız yaşamayı severler
  • Çeneleri çok güçlü olan porsuklar, avından kalan kemiği saatler içerisinde öğütebilir
  • Her şeyi yemelerindeki en büyük etken, kıtlıkla mücadele iç güdüsüdür
etiketlerETİKETLER