arama

Sayga

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen (No Ratings Yet)

Sayga (Saiga tatarica), boynuzlugiller (Bovidae) familyasından olan ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan bir antilop türüdür. En çok görüldüğü bölge Orta Asya’dır. Burun yapısındaki farklılık memelinin en belirgin karakteristik özelliğidir. 

Kaçak avlanma ve diğer etkenler nedeniyle sayıları her geçen gün azalan canlı türün, koruma altına alınmıştır ve nüfusunun yeniden arttırılması amaçlanmaktadır. Söz konusu memeliler göçebe hayvanlar olup, Orta Asya’nın bozkırında ve kurak bölgelerinde hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Günlük besin ihtiyacını karşılamak adına, Rusya, Kazakistan, Moğolistan, Türkmenistan ve Özbekistan sınırları içerisinde ot arayışını sürdürmektedir.

Yukarıdaki ülkelere göç eylemi gerçekleştiren Saygalar, bu eylemde toplamda 1000 kilometre mesafe kat eder. Memeli türü, değişen mevsimler sonucunda ilk göçünü kuzeyden güneye gerçekleştirir. İklim şartlarının Kuzey’de ağırlaşmasının ardından yeniden kuzeye geçer. Sayga üyelerinden bazılarının, düzensiz göç ettiği de saptanmıştır.

Saygalar, sivri ucu olmayan şişkin burunları sayesinde, ciğerlerine çektikleri havayı toz ve kirden arındırmaktadır. Fonksiyonel burunları, doğal yaşam alanındaki tozlu havadan minimum etkilenmesine yardımcı olup, havyanın sağlıklı yaşam sürmesi adına soğuk havayı ciğerlere ulaşmadan önce ısıtmaktadır.

Popülasyonu

Bir diğer adı bozkır antilobu olan memeli türü geçmişte Kanada, Yukon ve Britanya Adaları’nda da yaşamıştır. Saygalara günümüzde ev sahipliği yapan ülkeler Rusya ve Moğolistan’dır. Yukarıda da vurguladığımız gibi geçmiş yıllarda Orta Asya’daki sayıları bir hayli kalabalık olmalarına rağmen, çeşitli etkenlerden ötürü yüzde 90 oranında azalmıştır.

Üreme Şekli

Canlı türünün dişileri yılda en fazla 6 yavru dünyaya getirmektedir. Hamilelik süreci 5 ay olarak bilinmektedir. Aralık ayına denk gelen çiftleşme dönemlerinde, dişiyle birlikte olacak yaşta olan erkeklerin burnu daha fazla şişerek ve irileşmektedir. Büyüyen burundan çıkan sesler, erkek hakkında dişiye bilgi verir. Dişi, sesi daha gür çıkan erkek sayganın iri vücut yapına sahip olduğunu anlar ve çiftleşmek için tercihi o erkekten yana kullanır. Erkekler arasındaki ses düellosu işe yaramadığı takdirde, mücadele başlamaktadır. Mücadeleyi kazanan erkek sayga antilobu, 50’ye yakın dişinin bulunduğu harem kurmaktadır.

Beslenme Alışkanlığı

Sayga antilobu otçul bir canlı olduğundan, yaşamını sürdürebilmek adına yeşil ya da kuru otları tüketerek gerekli besin ihtiyacını karşılamaktadır.

Sayga Antilobu Hakkında Az Bilinenler

  • Bilimsel araştırmalara göre; 1970’li yıllarda dünya genelinde 1 milyardan fazla olan sayıları, şu anda yaklaşık 50 bindir.
  • Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen toplu ölümlerde 200 bin sayga antilobu yaşamını yitirmiştir.
  • Saygaların sadece erkeklerinde boynuz bulunmaktadır ve boynuzlar 38 cm uzunluğa kadar çıkmaktadır. Moğolistan’da yaşayan türün boynuzu maksimum 22 cm uzunluğa erişmektedir.
  • Erkek saygalar 2 yılda cinsel olgunluğa erişirken, dişilerde bu süre 8 aydır.
  • Yeni dünyaya gelen sayga yavrusu 4 ay boyunca süt emse de 2 haftasında otlamaya başlamaktadır.
  • Kürkleri ve boynuzları değerli olduğu için, insanlar tarafından sık sık avlanmaktadır.
  •  
etiketlerETİKETLER